Marcus (kassör)

Marcus Nilsson

Inspirerad av min morfar och hans bin vid Kvarnberget på Julita Gård i Sörmland gick jag en kurs i biodling, skaffade några bikupor, kom bra överens med bina och intresset växte. Jag hade en idé om att försöka få mina träkupor lite mer bivänliga och ändrade på mina egna kupor för att få det som jag, och kanske också bina (?) ville ha det.

I en period då jag var mellan jobb fick jag erbjudande att gå en utbildning till att yrkesbiodlare. Självklart tackade jag ja till det. Efter kursen och att ha arbetat med det stora biodlingsföretagets över 600 bisamhällen kände jag att något måste vara fel; inte ska man väl behöva gå rustad som till krig i full rustning och slåss med bin i det här yrket? Så fungerade det ju inte hemma med mina snälla bin? Något var uppenbarligen helt galet. Jag beslöt mig för att sluta med den industriella yrkesbiodlingen och gick istället en kurs i naturlig biodling år 2017 som förändrade allt…

Idag praktiserar jag s.k. sensitive beekeeping, där jag försöker följa binas rytm och inte störa dem i onödan. För att hitta en kompromiss mellan binas och människans behov använder jag mig av permakulturens etiker och principer. 2019 tog jag kontakt med andra likasinnade biodlare för att tillsammans med dem bilda Föreningen för Naturlik Bihållning vars hemsida du nu besöker.

I mitt eget projekt Bivänlig Biskötsel sysslar jag med kurser i sensitive beekeeping, småskalig bakgårdsbiodling, att bygga bivänligare bikupor och att jobba med svärmbiodling. Du kan kontakta mig här: marcus.nilsson@naturlik.org.