Anna (styrelseledamot)

Mitt intresse för bin härstammar från mitt intresse för självhushållning. Att få eget bivax och egen honung var det som gjorde mig intresserad från början. Samtidigt kände jag att det här med att hålla på att fylla på sockerlösning i kuporna om hösten, det känns inte rätt. Om bina hade varit gjorda för att äta sockerlösning, så hade de producerat det. Jag ville göra saker annorlunda, men jag kunde inte hitta några kurser i mitt närområde där folk tänkte som jag; det enda jag hittade var kurser i traditionell biodling. Till slut bestämde jag mig för att ändå gå en sådan kurs; jag behövde börja någonstans och det var ju bra att veta exakt vad det var jag förkastade.

På kursen möttes jag av väldigt entusiastiska biodlare som hejade på mig att skaffa mitt första samhälle och ställde upp som mentorer så fort jag hade frågor. Kupan blev i frigolit och de första åren fick jag stödmata med sockerlösning på vintern då det var dåligt med nektar. Bina stod på deras stora bigård och mina besök skedde i perioder när jag behövde göra ingrepp i kupan. Det blev inte riktigt som jag tänkt och jag hade inte möjlighet att studera mina bin och lära känna dem.

Under 2019 flyttade jag och gick en kurs i permakultur, där jag träffade Marcus. Förutom att vara väldigt kunnig om bin så byggde han också egna kupor i trä. Jag beställde nya kupor av honom och på hösten kunde jag flytta hem mina bin från bigården. Under våren 2020 planerar jag att med Marcus hjälp flytta över mina två samhällen till hans fina kupor, och äntligen kan jag också se mina bin dagligen och studera dem.

Mötet med Marcus gjorde också att jag kom med i bildandet av Föreningen för Naturlik Bihållning. Min förhoppning är att tillägna mig mycket ny kunskap, men också att föreningen ska leda till att fler människor vill hålla bin på ett så naturlikt sätt som möjligt.

Om du är nyfiken på mina bin och andra självhushållningsrelaterade saker så titta in på @ljungkullens på Instagram.